Wat verandert er nu juist vanaf juni 2018 bij de aankoop van een woning?

13.04.2018

De berekening van de registratierechten of koopbelasting wordt binnenkort grondig door elkaar geschud. Wat verandert er nu juist vanaf juni 2018? Wij vatten het hieronder in enkele puntjes samen voor u.

Wat verandert vanaf juni 2018?

- Het standaardtarief van de registratierechten voor een gezinswoning zakt van 10 naar 7 procent.

- Wie een gezinswoning grondig energetisch renoveert, betaalt slechts 6 procent in plaats van 7 procent registratierechten.

- Wie al een gezinswoning heeft, moet die "binnen het jaar verkopen" (te rekenen vanaf de dag van de authentieke akte van de aankoop van de nieuwe woning) om recht te hebben op 7 procent registratierechten op de aankoop van de nieuwe gezinswoning!

- Het klein beschrijf van 5 procent op basis van het kadastraal inkomen wordt vervangen door een korting van maximaal 5.600 euro als de aankoopprijs maximaal 200.000 euro bedraagt (220.000 euro in enkele kernsteden en gemeenten in de Vlaamse rand).

- Voor tweede verblijven en investeringsvastgoed blijft het tarief 10 procent, tenzij voor wie een huis of appartement binnen drie jaar verhuurt via een sociaal verhuurkantoor (SVK) voor minstens negen jaar. Dan heeft die ook recht op het tarief van 7 procent.

- De 12.500 euro registratierechten die betaald werden op een vroegere aankoop en die van de nieuwe aankoop kunnen worden afgetrokken, worden voortaan geïndexeerd.

Bron: Netto 05/04/2018


 
 

Meer nieuws over ons?

Neem vrijblijvend contact met ons op.
We maken graag tijd voor u.

contacteer ons »
 
 
 

Op de hoogte blijven van onze nieuwe panden?

inschrijven »